6 kulcsfontosságú pont Vitalik Buterin Ethereum jövőképében

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin csütörtökön Párizsban, az Ethereum közösségi konferencián vázolta fel a második legnagyobb projekt jövőjéről alkotott elképzelését.

A vízió a biztonságra, a stabilitásra és a decentralizációra való fokozott összpontosítást, valamint a következő kulcsfontosságú pontokat tartalmazta:

  1. Az Ethereum “55%-ban kész, ha befejezzük a Merge-et”. Buterin ezt összehasonlította a szerinte a Bitcoin közösségben elterjedt nézettel, ahol az emberek – Buterin szerint – 80%-ban késznek látják a Bitcoint.
  2. Az Ethereumnak idővel “le kell nyugodnia”. Rengeteg újítás történt vagy van folyamatban, köztük a híres EIP-1559 és a proof-of-stake (PoS) rendszerre való áttérés – magyarázta az Ethereum társalapítója. Megjegyezte, hogy “egy bizonyos ponton a protokoll változásának üteme lassulni fog”. Az Ethereum ekkor “valamivel inkább egy olyan rendszerhez fog hasonlítani, amely a biztonságra és a kiszámíthatóságra optimalizál, és kevésbé egy olyan ökoszisztémához, amely az emberek lenyűgözésére és elkápráztatására optimalizál” – mondta.
  3. Buterin óva intett attól, hogy több virtuális gép támogatását adjuk hozzá, és hogy túlságosan elkényelmesedjünk az olyan technológiákkal, mint a SNARK-ok (tömör, nem interaktív érvelés a tudásról), és azt mondta, hogy veszélyt jelent, ha az Ethereum annyira összetetté válik, hogy “egyetlen ember sem képes megérteni az egész protokollt”.
  4. A komplexitás növelése helyett a decentralizációra kellene összpontosítani, vélekedett Buterin. Szerinte ez magában foglalja, hogy legyen egy könnyen használható, könnyű kliens a konszenzusréteghez, a végrehajtási réteghez és a Layer-2-hez “alapértelmezettként”, legyen jobb támogatás az otthoni stakerek számára, és gondoskodjon arról, hogy egy teljes csomópontot lehessen futtatni könnyebb hardveren.
  5. Ami a jövőben megvalósítandó változtatásokat illeti, Buterin a kvantumellenálláshoz szükséges frissítéseket jelölte meg egy ilyen változtatásként. Kvantumszámítógépek jönnek mondta, hozzátéve, hogy “ha egyszer jönnek a kvantumszámítógépek, akkor más kriptográfiára kell frissítenünk”.
  6. A PoS előnyeiről szólva Buterin elismerte, hogy az erre való áttérés “nagy változás”, de azt is mondta, hogy “rengeteg előnye is van”. Hozzátette, hogy az Ethereum közösségben megmaradt néhány proof-of-work (PoW) támogató, aki még létezik, használhatja helyette az Ethereum Classicot (ETC). Nekik “befogadó közösségük van”, és ez “egy teljesen jó lánc” – mondta az Ethereumtól egy 2016-os nagy hackelés után levált blokkláncról.

A teljes előadást megtekinthető itt:

Hozzászólás