Nélkülözhetetlen gyógynövényünk: a fekete nadálytő

fekete nadálytő gyógynövény

A nedves helyeket kedvelő igénytelen évelő növény, a fekete nadálytő (Symphytum officinale) a borágófélék családjába tartozó növényfajhoz sorolható. Népies nevén gyakran hallhattunk róla úgy hogy forrasztófű, sarkosfű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér. A fekete nadálytő az egyik leghatékonyabb gyógynövényünk, házilag is hatékonyan alkalmazható, különböző készítményei számos esetben segítségünkre lehetnek.

A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert fekete nadálytővel sűrűn találkozhatunk a természetben, leggyakrabban réteken, árterületeken, vizes gödrökben és egyéb nyirkos helyeken fordul elő. Ismertetőjegyei a dúsan elágazó alsó szár, nyélrefutó széles és érdes csúcsokban végződő levelek, bogernyős többnyire bíbor vagy rózsaszín virágzat.

Az összeforrasztófűnek, összeplántálófűnek is nevezett gyógynövény gyökereit általában tavasszal, a leveleit pedig júniusban és augusztusban érdemes begyűjteni, körültekintően szárítani.

A fekete nadálytő gyógynövény hatóanyagai

A kozmetikai hatóanyagként is használatos alantoin, pirolidin, különböző vázas alkoloidok, glikozidok, inzulin. Továbbá a számos fontos biológiai folyamatban részt vevő kolin, aszparagin, cseranyag, gyanta, nyálka és gumi. A gyógynövény A-, B12-, és C-vitamint, kalciumot, káliumot, illetve foszfort is tartalmaz, fehérje tartalma olyan magas, hogy felülmúlja bármelyik zöldségét.

A fekete nadálytő jótékony hatásai

A legkevésbé sem igényesnek nevezhető évelő növény szövetregeneráló tulajdonságait kutatások bizonyítják, ezt a tulajdonságát a gyógynövény fehérjetartalmú anyagának az allatoninnak, a poliszacharidoknak és az auxin nevű hormonnak köszönheti. Nélkülözhetetlen gyógynö­vényeink egyikének fájdalomcsillapító hatása a benne található polifenolszármazékoknak, leginkább a rozmaringsavnak köszönhető.

A gyógynövényt a gyógyászat külsőleg sokféle célra használja, mint például fekélyek és csonttörések illetve nagyobb zúzódások, égési sérülések kezelésére. Pépes borogatásként alkalmazható duzzanatok, rándulások és ízületi gyulladás kialakulása esetén. A fekete nadálytő kenőcsök és pakolások visszér gyulladás esetén is hatékonyak, segítik a hegképződést és javítja a vérkeringést.

Bár van aki belsőleg teaként is alkalmazza, fontos tudni, hogy a fekete nadálytő alkaloidtartalma miatt fogyasztásra nem ajánlott kizárólag orvosi javallat mellett, mivel bár még nem teljesen bizonyított, de rákkeltő hatású is lehet! Minden formában külsőleg is csak ép bőrfelületen ajánlott, terhesség alatt egyáltalán nem javasolt a gyógynövény alkalmazása.

Fekete nadálytő készítmények

  • kenőcs, krém: a levelekből készített kenőcsöt külsőleg horzsolások és egyéb hámsérülések gyógyítására használják. A gyógyszeripar által előállított fekete nadálytő krém hatóanyagai gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fertőtlenítő és regeneráló hatásúak.
  • meleg borogatás, fürdő: az apróra vágott friss levelekből készülő borogatás kelésekre helyezve hatékonyan alkalmazható. A gyökeréből készült főzet fürdőben alkalmazva segít reumás, köszvényes és egyéb ízületi panaszok, és csonthártyagyulladás esetén is. Mindkettő javasolt rándulás, ficam, húzódás és csonttörés setében egyaránt.
  • tinktúra: a gyökerekből készített alkoholos kivonatot töményen használva alkalmas a pattanásos bőr, csontkinövések kezelésére. Ép bőr esetén kiválóan alkalmazható baleseti és sport-sérüléseknél, enyhíti a zúzódás, húzódás, ínszalag szakadás és rándulás fájdalmait, segíti a gyógyulást. A fekete nadálytő tinktúra hatékonyan használható ínhüvelygyulladás, és gerincproblémák esetén is.

Hozzászólás